Master i miljøret
Tromsø, Norge
VARIGHED
2 Years
SPROG
Engelsk
TEMPO
Fuldtid
ANSØGNINGSFRIST
Anmod om ansøgningsfrist
TIDLIGSTE STARTDATO
Aug 2025
STUDIEAFGIFTER
Anmod om studieafgift
STUDIEFORMAT
På campus
* Studerende fra lande uden for EU og EØS og Schweiz vil være underlagt undervisnings- og ansøgningsgebyrer, når de studerer ved Uppsala Universitet og Universitetet i Østfinland.
Introduktion
Den Joint Nordic Master Program i Miljøret (NOMPEL) har til formål at give førsteklasses læring til studerende, der ønsker at opnå ekspertise i international og EU-miljøret, herunder dem, der efterfølgende ønsker at forfølge en ph.d. Målet er at give avanceret viden om miljøret og indsigt i, hvordan afgørende miljøspørgsmål reguleres internationalt, inden for EU og i de nordiske stater. Studerende vil erhverve specialistviden og juridisk ekspertise om forvaltning af naturressourcer, beskyttelse af biodiversitet, klimaændringer og energiomstilling.
Klasser undervises af en række internationale forskere gennem en række foredrag og seminarer. Der er en stærk forskningstilgang til uddannelsen, hvor de studerende forventes at udføre deres egne undersøgelser inden undervisningen og afslutter en individuelt skrevet kandidatafhandling under kyndig vejledning.
NOMPEL giver hermed de studerende den unikke mulighed for at studere i tre nordiske lande på universiteter, der hver især har specialistkompetencer i miljøret og for at opleve deres forskellige kulturer og sociale miljøer.
Programbeskrivelse
- Varighed: 2 år
- Studiepoints (ECTS): 120
- Gradens navn: Den vellykkede gennemførelse af programmet fører til tildelingen af en fælles grad (120 point), kaldet:
- Master of Legal Science (Uppsala University)
- Master i international og komparativ ret (University of Eastern Finland)
- Kandidat i jura i miljøret (UiT Norges arktiske universitet)
- For at opnå fællesgraden skal de studerende gennemføre alle NOMPEL-kurser.
- Master of Legal Science (Uppsala University)
- Master i international og komparativ ret (University of Eastern Finland)
- Kandidat i jura i miljøret (UiT Norges arktiske universitet)
- For at opnå fællesgraden skal de studerende gennemføre alle NOMPEL-kurser.
Tildelingen af den fælles grad dokumenteres i ét fælles diplom. Derudover vil University of Eastern Finland efter krav fra national lovgivning udstede et separat eksamensbevis til alle studerende, der dimitterer fra programmet.
Det fælles diplom med diplomtillægget vil blive sendt til dimittenten efter ansøgning fra dimittenten. Uppsala Universitet er ansvarlig for at administrere diplomerne til den studerende.
Gennem deres studier på Uppsala Universitet, Universitetet i Østfinland og UiT, Norges arktiske universitet, opnår NOMPEL-studerende indgående kendskab til loven om effektiv forvaltning af naturressourcer, herunder beskyttelse af biodiversitet, klimaændringer og energiomstilling. NOMPEL bygger på de tre partnerinstitutioners ekspertise.
Indlæggelser
Læreplan
Programstruktur
Første semester: Uppsala Universitet (UU)
Første semester af uddannelsen, der omfatter 30 ECTS, tilbringes i Uppsala. I løbet af dette semester behandles to temaer. Den første er en generel introduktion til lovens rolle i udformningen og gennemførelsen af miljøpolitikker. Dette omfatter funktioner og potentialer i forskellige miljøretlige instrumenter og principper, samt hvordan lovgivning og juridiske principper kan modvirke implementering af miljømål og grøn vækst. Studerende vil også lære, hvordan international og EU-miljølovgivning interagerer med national lovgivning, ved at bruge nordiske lande som eksempler, samt de grundlæggende strukturer og udfordringer ved udarbejdelse og implementering af miljølovgivning.
Andet semester: University of Eastern Finland (UEF)
Andet semester af programmet tilbringes på School of Law ved University of Eastern Finland (UEF), Joensuu. Universitetet er hjemsted for Center for Climate Change, Energy and Environmental Law (CCEEL), som samler omkring 80 senior- og juniorforskere med speciale i klimaændringer, energi, naturressourcer og miljølovgivning. På UEF tager NOMPEL-studerende kurser på i alt 30 ECTS, der omfatter følgende temaer: lov om klimaændringer og politik; international miljølovgivning; grønne overgange; international skovlovgivning; international vandlovgivning; vurdering af miljømæssige og sociale konsekvenser. Alle NOMPEL-kurser på UEF undervises af internationale eksperter, hvilket giver unik indsigt i udviklingen inden for international, europæisk og national miljølovgivning. På UEF har NOMPEL-studerende også adgang til et væld af fritidsaktiviteter, der er organiseret for alle CCEEL Masters-studerende.
Tredje semester: UiT The Arctic University of Norway (30 ects)
Tredje semester tilbringes på UiT The Arctic University of Norway , Tromsø. På UiT finder du et af verdens største forskningscentre for havret (Norsk Havretscenter, NCLOS), helliget undervisning og forskning i havret og havmiljøret.
- Energi- og klimalovgivning (15 ECTS)
- Beskyttelse af havmiljøet med fokus på lov om havressourcer (15 ECTS)
Fjerde semester: Kandidatafhandlingen ved UiT The Arctic University of Norway (30 ECTS)
Fjerde semester administreres af UiT, hvor de studerende skal tilmelde sig, dog er de studerende ikke forpligtet til at opholde sig i Tromsø gennem hele semesteret. Den studerende udarbejder en individuel kandidatafhandling om et emne relateret til de fag, der undervises i på uddannelsen. Emnet skal godkendes af UiT, som også udpeger en faglig vejleder.
Undervisning og vurdering
Problemløsning og aktiv elevdeltagelse er de væsentlige komponenter i NOMPEL. Undervisningsmetoder omfatter bl.a. analyser af retssager og konstruerede hypotetiske sager samt diskussioner i forbindelse med elevoplæg.
NOMPEL lærere opfordrer til kritisk tænkning og uafhængig undersøgelse. De studerende tilbydes en bred vifte af undervisnings- og læringsaktiviteter, der passer til formålet med de enkelte kurser. Disse omfatter (a) forelæsninger efterfulgt af plenardiskussion - sessioner understøttet af skriftlige tekster og præsentationer; (b) seminarer tilrettelagt som deltagende forelæsninger eller med studerendes præsentationer; og (c) workshops og mindre seminargrupper, der udforsker temaerne for de foregående præsentationer eller behandler på forhånd givne opgaver, tekster og spørgsmål. At skrive individuelle opgaver udgør en integreret del af læringstilgangen. Studerende opfordres til at bruge studiegrupper som en ressource til læring og debat. Brugen af læringstilgange varierer inden for individuelle moduler og universitetstraditioner, men alle deltagere opfordres til at udvikle en fælles kursusidentitet. Studerende er ansvarlige for at oprette studiegrupper, for at konsolidere fælles interesser og forfølge en mere dybdegående undersøgelse af et problem.
Kontinuitet og progression sikres ved hjælp af læreplanens udformning. Første semester lægger fundamentet og giver grundlag for at forstå tilgange, perspektiver og værktøjer i international og EU-miljøret og loven om energiomstilling. Andet og tredje semester giver dybdegående studier af (i) naturressourceforvaltning og biodiversitetslovgivning og (ii) klimaændrings- og energilovgivning. Fjerde semester giver studerende mulighed for at konsolidere og udvide deres forståelse af de emner, der er omfattet af programmet, ved at forfølge et uafhængigt forskningsprojekt knyttet til de emner, der undervises i programmet.
Den institution, der er ansvarlig for hvert kursus, fastlægger regler og processer for bedømmelsen og karaktergivningen af det pågældende kursus.
Den studerende skal have opnået 75 ECTS i NOMPEL-kurser for at komme videre til 4. semester.
Karrieremuligheder
Jobmuligheder
Det miljøretlige område er omfattende og voksende internationalt, inden for EU og nationalt. Derfor efterspørges der ekspertise inden for dette komplekse juridiske område, ikke mindst i forbindelse med bæredygtig forvaltning af naturressourcer og beskyttelse af biodiversitet og inden for klima- og energiret. Der er brug for miljøretseksperter i ministerier, ved statslige og kommunale myndigheder, ved domstole, i EU-kommissionen og FN's miljøprogram samt i virksomheder, advokatfirmaer, miljøorganisationer osv. En grad fra NOMPEL-programmet bør herefter være meget konkurrencedygtig.
Denne grad er meget værdifuld, hvis du ansøger om ph.d.-studier i miljølovgivning. Miljølovgivning er meget aktiv, ikke mindst i de nordiske lande. Universiteter kræver kompetente forskere og professorer i disciplinen. At have en grad i miljølovgivning er også en vigtig fortjeneste, hvis du ansøger om et andet kandidatuddannelse med et miljøfokus.